Pagina's

zondag 20 augustus 2017

Stadionul Farul

Constanta, Roemenië

27 Juli 2017
Geen wedstrijd bezochtConstanta is de enige belangrijke havenstad en tevens badplaats van Roemenië. De stad wordt al zo'n 2300 jaar beschreven als belangrijke handelsplaats aan de Zwarte Zee. De vele regimes die door de jaren heen hier de scepter zwaaiden hebben een breed scala aan gebouwen en gebedshuizen achter gelaten. Onder het communisme is het mooie historische centrum echter ver verloederd waardoor veel historische panden helaas op instorten staan. Het 100 jaar oude casino in Art Nouveau stijl hierboven bijvoorbeeld is het bekendste gebouw van de stad maar verkeert in deplorabele toestand.


Dit is ook Constanta.

Uiteraard wordt ook het stadion met een bezoekje vereerd.

Vier machtige betonnen kolossen van lichtmasten torenen boven de tribunes van het zwaar vervallen Stadion van Farul Constanta uit. De club waar Roemeense legende Gheorghe Hagi zijn eerste minuten als profvoetballer maakte verkeert in financieel zwaar weer en speelt al een decennium in de marge. Enkele kilometers verderop is het kleine FC Viitorul tegenwoordig onderdeel van de voetbalschool van dezelfde Hagi. Afgelopen seizoen werd het clubje, mede door de totale chaos in het Roemeense clubvoetbal, voor het eerst landskampioen. Viitorul treedt zo de avond dat wij door het vervallen Stadionul Farul slenteren aan in de voorronde Champions League. De toekomst van FC Farul ziet er zodoende weinig rooskleurig uit.


Veel gebroken stoeltjes en struiken op de tribunes. Op 13 oktober 2007 speelde het Nederlands Elftal hier nog een EK-kwalificatie wedstrijd tegen Roemenië. Robben, Seedorf en Van Nistelrooy verloren hier met 1-0 van Adrian Mutu en consorten. 
Geen opmerkingen:

Een reactie posten